KPN zag de omzet en het bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal van dit jaar licht dalen.
Het telecombedrijf houdt ondanks de licht negatieve impact van de coronacrisis vast aan zijn financiële doelen voor 2020.
Op de langere termijn ziet KPN veel kansen met de uitbreiding van het glasvezelnetwerk, dat supersnel internet voor huishoudens biedt.
KPN had in het tweede kwartaal last van de coronacrisis, maar het telecombedrijf houdt toch vast aan zijn eerder gestelde financiële verwachtingen. Vertragingen bij projecten met bijvoorbeeld de netwerken werden afgelopen maanden deels gecompenseerd door kostenverlagingen.
De kwartaalopbrengsten zakten met bijna 5 procent vergeleken met een jaar terug, tot 1,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) ging daarbij met 1,5 procent naar beneden. Maar als gecorrigeerd wordt voor eerdere desinvesteringen dan kwam dit winstcijfer net iets hoger uit. Onder de streep bleef 135 miljoen euro over. De nettowinst bedroeg een jaar geleden nog 128 miljoen euro.
KPN rekent er nog altijd op om in heel 2020 het bedrijfsresultaat stabiel te kunnen houden of licht op te voeren. Daarbij wordt uitgegaan van een stevige toename van de vrije kasstroom. Het bedrijf meldde verder dat aan de aandeelhouders in augustus een interim-dividend zal worden uitgekeerd.
Beleggers reageerden woensdag negatief op de naar buiten gebrachte resultaten: het aandeel KPN verloor maandagochtend ruim 4 procent op de beurs.
Uitbreiding glasvezelnetwerk kans in coronacrisis
Topman Joost Farwerck gaf in een verklaring aan dat de coronacrisis een extra aanleiding is om de digitale infrastructuur van Nederland te versterken. KPN wil daarom de uitrol van het glasvezelnetwerk naar huishoudens in Nederland versnellen. In het afgelopen kwartaal voegde het bedrijf 76.000 woning aan het glasvezelnetwerk toe.
Het supersnelle internet dat glasvezel mogelijk maakt, biedt extra toegevoegde waarde nu Nederlanders massaal thuisweken en bijvoorbeeld veel meer gebruik maken van videodiensten voor hun werk.
"We zien dat per gebruiker een glasvezelklant 40 tot 50 procent meer uitgeeft aan extra diensten en dat de omzet uit glasvezeldiensten in het tweede kwartaal met 6 procent is gestegen", aldus Farwerck.
Vorige week werd bekend dat KPN dinsdag 28 juli zijn 5G-netwerk aanzet, net als rivaal T-Mobile. In het grootste deel van de Randstad en Eindhoven kunnen KPN-klanten met een geschikt toestel vanaf dan gebruikmaken van het nieuwe supersnelle mobiele internet.
Het telecombedrijf wil de 5G-dekking daarna in hoog tempo door heel Nederland uitbreiden. Het gaat om een mega-operatie die naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar is afgerond.
Branchegenoot Vodafone begon eerder dit jaar al met zijn 5G-netwerk. Daarvoor maakte Vodafone gebruik van zogeheten 4G-frequentiebanden om de 5G-technologie toe te passen